Tuesday, May 27, 2008

Pie! Pai!!




hi hi ...... hari aku nak sembang2 pasal satu lagi jenis makanan iaitu...PIE.. ataupun ejaan bahasa melayu PAI. pie ni ada bermacam jenis, ada yang manis dan ada yg berlauk (savoury).




kebiasaan pie ni berkulit seperti puff dan ada yang biasa. kalau kulit puff tu... dibuat dengan mengunakkan puff pastry. puff pastry ni boleh di beli di supermarket. puff pastry ni akan menjadikan kulit pie tu lebig ranggup or crispy. setengah pie menggunakan fillo pastry sebagai kulit nya. fillo pastry ni nipis macam kulit pohpia. so sebelum nak lapiskan fillo pasty tu atas pie, kita kena sapukan dgn mentega cair supaya lapisan kulit tu akan ranggup. lastly kalau kulit pie biasa, kita guna tepung gandum dah adun kan ngan telur atau mentega sayur.




pie manis biasanya dihidangkan sebagai pencuci mulut. pai ni dihidangkan panas dgn aiskrim ataupun whipped cream or sos manis. pie manis ni ada pelbagai jenis, ada inti buah, kekacang dan bijirin.




pie savory ni mcm chicken pie, mutton pie atau vegetarian pie. pie mcm ni kurang pedas, kalau pedas pun pedas pepper je. best pie in town kat DOME, chicken pie dia menarik, kulit pastry dan intinya tak dry... ala ala thick soup.








No comments: